Нови разправии в Народното събрание предизвика въпросът за срока, в който

...
Нови разправии в Народното събрание предизвика въпросът за срока, в който
Коментари Харесай

Актуализацията на бюджета скара депутатите

Нови разправии в Народното събрание провокира въпросът за срока, в който да се актуализира бюджета. БСП предлага да се заседава изключително в събота и в идващия вторник, с цел да бъдат гласувани законопроектите за изменение и допълнение на държавния бюджет. Така срокът за писмени оферти сред първо и второ четене в законопроекта за държавния бюджет се съкращава до петък, 3 септември, в това число. Парламентарната комисия по бюджет и финанси би трябвало да организира изключително съвещание в събота, на което да одобри на второ четене измененията в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, Закона за бюджета на държавното публично осигуряване и Закона за държавния бюджет за 2021 година А идващия вторник, 7 септември, законопроектите се планува да бъдат гласувани и на изключително пленарно съвещание.

Почти всички останали политически сили обаче се оказаха срещу. В цялата история бяха намесени телефонни позвънявания, президентът Румен Радев, датите на парламентарните и президентските избори, както и догатките за предстоящ политически план на министри от служебния кабинет.

Арман Бабикян от „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ съобщи, че приемането на закони на тичешком не е рационална концепция. " Ако актуализацията на бюджета е значима за страната, е добре тя да бъде направена тъкмо, детайлно, със съответните калкулации, а не на тичешком, с цел да вървим на избори на Октомврийската гражданска война ", сподели той. Мария Капон загатна за задкулисие: " Явно има други телефонни позвънявания, които диктуват отнякъде на едни или други по какъв начин да трансформират нещата. “

Борислав Сандов от „ Демократична България “ е на мнение, че Българска социалистическа партия не осъзнава обстановката:  " Може би някой в тази среща е кимнал в несъответствуващ миг, с цел да схванат сътрудниците от Българска социалистическа партия, че вие в действителност сте съгласни. Сега разбирате ли за какво ние не отиваме на такива срещи, които в действителност са празен пиар, и които след това се интерпретират по метода, по който госпожа Нинова реши. "

Председателят на ПГ ИБГНИ Мая Манолова заявява, че не е допустимо Народното събрание да се занимава единствено с бюджета, защото ще се блокира приемането на другите закони, касаещи правосъдната промяна, Националната работа за защита и защитата.

Тома Биков от ГЕРБ обвърза дебата за актуализацията с идните избори и ползите на президента за датата на провеждането им. " Нека не бъдем лицемери. В момента приказваме за датата на парламентарните и президентските избори Ако може да потупкаме малко топката и парламентарните избори да отидат след президентските, тъй като ГЕРБ може да ги завоюва ", сподели той. " Давайте да понижим периода и да вървим на избори. Иначе някои от вас доста ще страдат. Ще вземе господин Кирил Петков да направи партия ", добави той.

От Има Такъв Народ упрекнаха Българска социалистическа партия и ГЕРБ в сделки. Председателят на ПГ на  " ИТН " Тошко Йорданов счете, че с предлагането за актуализацията всъщност се цели бързо да се разпусне Народното събрание, с цел да не бъдат признати значими промени - да се отнеме от основния прокурор Бюрото за отбрана на очевидци, да се закрият профилираните съд и прокуратура и да се промени Законът за НСО. " Затова Българска социалистическа партия драпат, дружно с ГЕРБ, а допускам и с Движение за права и свободи. В момента ГЕРБ и Българска социалистическа партия са в комплект. Дълго обяснявахте, че сте партия на митинга, а не на статуквото. Днес лицемерието ви е очевадно, а с ГЕРБ още веднъж се гушнахте ", обърна се Йорданов към социалистите..

А Биков отбрани водача на левицата: " С госпожа Нинова сме съперници, дори от време на време сме прекалявали в изявленията си, само че ще ви кажа нещо в нейна отбрана, колкото и да звучи неприятно. Г-жа Нинова не е ходила нито на кино с господин Борисов, нито му е била министър, нито му е била омбудсман. Може с нея да имаме всевъзможни връзки, само че тя на килимчето не е била за разлика от водачите на всички останали. "

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР